Netflix belastingpraktijken onder de loep

Published on January 14

Le Monde onderzocht hoe Netflix de Nederlandse belastingwetgeving gebruikt om zijn belastingdruk te minimaliseren.

In november 2022 startte het Franse Nationale Financiële Parket (PNF) een onderzoek naar mogelijke ernstige belastingfraude en georganiseerde zwartwerkpraktijken door Netflix France. Het bedrijf werd al gecontroleerd voor de fiscale jaren 2019, 2020 en 2021. Op 5 november 2024 voerden Franse en Nederlandse autoriteiten, gecoördineerd door Eurojust, huiszoekingen uit bij de Europese hoofdzetel van Netflix in Amsterdam.

Volgens een onderzoek van de Britse NGO TaxWatch in 2018 genereerde Netflix dat jaar een omzet van 5,5 miljard euro, maar betaalde slechts 4 miljoen euro aan belastingen in Nederland. Dit werd mogelijk gemaakt door het Nederlandse belastingstelsel, dat buitenlandse bedrijven toestaat om dubbele belastingheffing te vermijden en geld over te hevelen naar andere dochterondernemingen, waardoor de aangegeven winst en dus de belastingen worden verlaagd. Nationale dochterondernemingen van Netflix maken gebruik van dit systeem door "licentievergoedingen" over te dragen aan Netflix International BV, die deze vervolgens naar de Verenigde Staten stuurt.

In Italië hebben de lokale autoriteiten ook de fiscale praktijken van Netflix onderzocht en geconcludeerd dat het gebruik van servers en kabels in het land neerkomt op een fysieke aanwezigheid, wat het bedrijf verplicht om daar belastingen te betalen. In 2022 moest Netflix 55,8 miljoen euro aan achterstallige belastingen betalen voor de jaren 2015 tot 2019.

Netflix vestigde zijn Europese hoofdzetel in 2015 in Nederland vanwege de hoogwaardige, Engelssprekende beroepsbevolking en het kosmopolitische karakter van de stad. Een bijkomend voordeel was het bedrijfsvriendelijke regelgevingsklimaat in Nederland.