“Float like a butterfly, sting like a bee.
De handen kunnen niet raken wat de ogen niet kunnen zien,” zei Muhammed Ali, de grootste bokser aller tijden.
Hij gebruikte zijn jab op een onconventionele manier, als een instrument van misleiding, waarmee hij krachtige stoten voorbereidde. “Een man zonder verbeeldingskracht heeft geen vleugels.”
Hij gebruikte zijn jab lichtvoetig in plaats van zijn voeten stevig te planten voor een harde stoot, waardoor hij soepel en snel kon bewegen. “De strijd wordt ver weg van getuigen gewonnen of verloren - achter de schermen, in de sportschool en op de weg, lang voordat ik onder de lichten dans.”
“Kampioenen worden niet gemaakt in sportscholen. Kampioenen worden gemaakt door iets dat diep van binnen zit - een verlangen, een droom, een visie,” zei Ali.
Veel boksers gebruiken een enkele jab om een combinatie op te zetten, maar Ali gooide vaak twee of drie jabs snel achter elkaar. Zijn jab draaide net zo veel om mentale dominantie als om fysieke impact. We zien dezelfde psychologische spelletjes vandaag de dag terug in de Grote Machten-strijd om geopolitieke dominantie. “Ik haatte elke minuut van de training, maar ik zei: ‘Stop niet. Lijd nu en leef de rest van je leven als een kampioen.’”
Rope A Dope
“Europa staat voor een wereld die ingrijpend verandert,” zei Mario Draghi afgelopen september tijdens zijn toespraak tot het Europees Parlement, waarin hij zijn rapport over de concurrentiepositie van Europa presenteerde.
“De wereldhandel vertraagt, geopolitiek raakt versplinterd, en technologische veranderingen versnellen. We leven in een wereld waarin gevestigde bedrijfsmodellen worden uitgedaagd en waarin enkele cruciale economische afhankelijkheden plotseling geopolitieke kwetsbaarheden worden. Van alle grote economieën is Europa het meest blootgesteld aan deze verschuivingen.”
“We zijn het meest open: onze handelsratio ten opzichte van het BBP is meer dan 50%, vergeleken met 37% in China en 27% in de Verenigde Staten,” zei Draghi. “We zijn het meest afhankelijk: we zijn afhankelijk van een handvol leveranciers voor cruciale grondstoffen en importeren meer dan 80% van onze digitale technologie. We hebben de hoogste energieprijzen: EU-bedrijven betalen 2 tot 3 keer meer voor elektriciteit dan bedrijven in de VS en China. We lopen ernstig achter in nieuwe technologieën: slechts vier van de vijftig grootste technologiebedrijven ter wereld zijn Europees.”
“We zijn het minst voorbereid om onszelf te verdedigen: slechts tien lidstaten besteden minimaal 2% van hun BBP aan defensie, conform de NAVO-afspraken,” zei Draghi, terwijl de oorlog met Rusland al ruim 2,5 jaar woedde. “In deze context maken we ons allemaal zorgen over de toekomst van Europa. Mijn zorg is niet dat we plotseling arm en onderdanig aan anderen zullen worden. We hebben nog steeds veel sterke punten in Europa. Mijn zorg is dat we mettertijd onvermijdelijk minder welvarend, minder gelijk, minder veilig en daardoor minder vrij zullen worden om ons eigen lot te bepalen.”
“De Europese Unie bestaat om ervoor te zorgen dat de fundamentele waarden van Europa altijd worden gehandhaafd: democratie, vrijheid, vrede, gelijkheid en welvaart in een duurzame omgeving. Als Europa deze waarden niet langer kan leveren aan haar bevolking, verliest het zijn bestaansreden,” waarschuwde Draghi. Hij stelde vervolgens een dramatische investeringsverhoging van 5% van het BBP voor om: (1) de innovatieachterstand ten opzichte van de VS en China te dichten, (2) te decarboniseren, de energieprijzen te verlagen en de concurrentiekracht te vergroten, en (3) de veiligheid te vergroten en de afhankelijkheden te verminderen.
Anekdote
De omvang en diepte van afleidingen zijn tegenwoordig buitengewoon. Tijdens het beklimmen van de berg, de lucht dun en koud, een bittere windvlaag. Mensen lijken hun verstand te verliezen, bang voor alles, alsof we midden in een grote crisis zitten. Toch blijven de markten relatief stevig en rustig. Internationale aandelen presteren dit jaar beter dan die in de VS. De Duitse DAX-index staat 16,4% hoger dan de dag voordat Trump werd verkozen, terwijl de S&P 500 slechts 5,3% is gestegen en de Russell 2000, als benchmark voor de Amerikaanse binnenlandse economie, slechts +1,1% heeft behaald.
Alle bewegingen in de natuur hebben betekenis, tekenen, signalen. Ver aan de overkant van de vallei liggen de Tetons, verborgen en omhuld. Aan hun voeten de Snake River, een donkere, smalle lijn die weigert te bevriezen. Zal de veranderende relatie van Amerika met de wereld leiden tot meer of minder wereldwijde groei? Dat is de belangrijkste vraag van dit moment.
De Japanse Nikkei 225 is sinds 4 november 5,4% gestegen. En de Chinese CSI 300-index heeft 2,2% gewonnen. In een gevaarlijkere en onzekerdere wereld, zullen stijgende existentiële risico's voor landen de katalysator zijn die meer begrotingstekorten vrijmaakt om de defensie te versterken en economische groei, investeringen, onafhankelijkheid en dynamiek te stimuleren?
De invasie van Oekraïne door Europa’s meest geduchte vijand heeft Brussel niet uit zijn trance doen ontwaken. Het lijkt erop dat alleen Europa’s trouwste bondgenoot de kracht heeft om deze betovering te verbreken. Met Amerika’s terugtrekking uit onvoorwaardelijke steun zal Europa nu serieus gaan herbewapenen. Zal het ook deze crisis aangrijpen om te consolideren? Dat is niet de handel van vandaag, maar wel die aan de horizon.
Vanaf de top zijn de elanden donkere stippen op de vallei, aan de rand van hun kudde de coyotes, lichtvoetig, dreigend en geduldig. Een eeuwige dans, meedogenloos en prachtig. De geduldige benadering van China ten aanzien van pijnlijke schuldsanering en de bijbehorende economische zwakte lijkt dun te worden in deze gevaarlijkere wereld.
Als zowel China als Europa overstappen naar een pro-groei beleid, om te voorkomen dat ze achterblijven in de kou, waar laat dat dan de VS en haar exceptionaliteit?